dieta na stres oksydacyjny

Dieta na stres oksydacyjny

Prowadzisz dynamiczny styl życia, nie masz czasu na relaks i często się stresujesz? Jeśli nie uprawiasz sportu i źle się odżywiasz, jesteś narażona na stres oksydacyjny. Zobacz, czym się charakteryzuje i jakie są jego skutki.

Co to jest stres oksydacyjny?

Stres oksydacyjny rodzi się w wyniku zaburzenia równowagi w organizmie, kiedy wolne rodniki zdobywają
dużą przewagę nad usuwającymi je antyoksydantami. Procesy metaboliczne zachodzące w ludzkim organizmie powodują tworzenie wolnych rodników, to znaczy cząsteczek posiadających wolny elektron.
Stres oksydacyjny może wywołać takie choroby jak: miażdżyca, przewlekła obturacyjna choroba płuc, cukrzyca, choroby serca, stany zapalne, choroby neurodegeneracyjne (Parkinson, Alzheimer), reumatoidalne zapalenie stawów.

Powody i przejawy

Szybki styl życia, duże spożycie przetworzonej żywności, zabrudzenie środowiska i spora dawka stresu to najszybsza droga do stworzenia stresu oksydacyjnego. Początki są bardzo niewinne i odznaczają się zazwyczaj bólem głowy, problemami z przetwarzaniem pokarmu, zaparciami, kłopotami tkanki skórnej a także bólami mięśniowymi i stawowymi. Organizm przesyła sygnał, że coś jest nie tak. Weź go na poważnie, bo może to być początek stresu oksydacyjnego. Następnym stadium jest obniżenie ilości składników odżywczych we krwi. Następstwem stresu oksydacyjnego jest powstawanie stanów zapalnych. O jego występowaniu w organizmie mogą świadczyć także: wysoki poziom cholesterolu LDL we krwi czy przedwczesne starzenie się tkanki skórnej.

Dieta na stres oksydacyjny

O ile będziesz odżywiać się w odpowiedni sposób, możesz uniknąć konsekwencji powodowanych przez stres oksydacyjny. Prawidłowo ułożona dieta powinna poprawiać odporność organizmu oraz zawierać antyoksydanty. Prawidłowe odżywianie nie tylko polepsza stan zdrowia, ale także samopoczucie. Powinno się też zastosować aktywność fizyczną, dzięki której rośnie ilość hormonów szczęścia.

Produkty obfite w antyoksydanty

  • Warzywa: brokuły, marchew, pomidory, zielona papryka, szpinak, pietruszka, szparagi, buraki, kapusta, brukselka, karczochy, ogórki, dynia, cebula, czerwona papryka, czosnek, groszek, fasola, soja
  • Owoce: jeżyny, jagody, truskawki, maliny, porzeczki, kiwi, ananas, śliwki, morele, jabłka, mango, brzoskwinie, winogrona, czereśnie, pomarańcze, grejpfrut, arbuzy, cytryna, gruszki
  • Pełne ziarna: owies, otręby, jęczmień, kukurydza
  • Przyprawy: goździki, oregano, kurkuma, cynamon, kmin rzymski, kardamon, bazylia, nasiona gorczycy, kolendra, tymianek
  • Orzechy: włoskie, ziemne, laskowe, migdały, pistacje
  • Inne: ryby i owoce morza, siemię lniane, nasiona słonecznika

Unikaj:

– niezdrowej przerobionej żywności
– smażonych, przypalonych potraw (podczas smażenia powstają niekorzystne dla zdrowia związki aminowe, obecne także w produktach przypalonych)
– napojów alkoholowych a także papierosów
– dużej porcji cukru
– nieczystego środowiska
– stresu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *